Een bezoek aan de rechtbank

paleis van justitie

Om ons goed voor te bereiden op het stuk dat we gaan spelen, zijn we op een vroege vrijdagochtend naar de rechtbank in Arnhem gegaan. We hadden graag een familiezaak bijgewoond, maar dat kon helaas niet. Er waren wel civielrechtelijke zaken. Nou, dan die maar graag.
Stonden we dus met zes man sterk bij de balie. ‘We zijn belangstellenden voor de eerstvolgende zitting’. Het was behoorlijk krap in de wachtruimte, we moesten staand wachten op ‘onze’ zitting.  Enige hilariteit toen we achter de twee partijen de zaal binnen liepen en plaatsnamen. Er waren net voldoende stoelen. ‘Nee, we zijn geen fan van de ene, noch van de andere partij. Het is een studieproject, zo vertelden wij de rechter. Die was vereerd, dat we een civielrechtelijke zaak hadden gekozen en niet een strafzaak, wat de meeste bezoekers spannender vinden. Hij vond het heel bijzonder zoveel publiek te hebben. Volgens mij deed hij ook extra zijn best….

spelers

 

Ik hoop dat ons publiek net zo geboeid raakt door ons stuk als wij in de realiteit hebben ervaren. Het was fascinerend te ontdekken hoe we meegezogen werden in het pleidooi van de eisende partij. Vanzelfsprekend dat hij de ander had aangeklaagd. Echter toen de beklaagde zijn woordje deed, wierp dat weer een heel ander licht op de zaak. En zo werden we heen-en-weer geslingerd qua loyaliteit. Geen sinecure deze kwestie.
Een rechter moet oordelen volgens de wettelijke regels en verplichtingen. En bij ondernemers wegen die verplichtingen en risico’s zwaarder dan bij een klant. Alhoewel deze klant zich iets dommer voordeed dan je mocht verwachten. Verrassend was dat de rechter ook onderzocht wat de speelruimte is om tot een ‘minnelijke schikking’ te komen. Partijen kregen daar wat tijd voor en de zitting werd geschorst.

toga

Tijdens de schorsing mochten wij vragen stellen. Uiteraard niet over deze zaak, maar wel over de procesgang en andere algemeenheden. Nou, dát hebben we gedaan. En de rechter was ook zeer geïnteresseerd in wat wij gaan spelen. Het was een levendige discussie en uitwisseling van wetenswaardigheden. Een van ons had de euvele moed om de edelachtbare te vragen of wij zijn toga mochten lenen. Het mocht!
Ik verheug me er nu al op om die op te halen en tijdens de voorstellingen te dragen.

En de uitspraak in die rechtszaak? Die weten we nog niet. Partijen konden geen compromis vinden en dus zal de rechter over een paar weken zijn oordeel vellen. Maar bij ons krijg je de uitspraak in dezelfde voorstelling. Beloofd!

Judit Wassing

Tickets bestel je hier.

 

 

2 thoughts on “Een bezoek aan de rechtbank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s