Henny en Sjaak – een dubbelinterview

2016-02-06 11.02.15Als we Henny spreken onder het genot van een kop koffie,  is ze al vele uren wakker. Om 6 uur opgestaan om de bloemstukken voor een carnavalswagen te maken. En dat typeert meteen dit energieke mens.

Iets maken uit niets

Als meisje van 8 ging Henny al mee met haar vader, die decors bouwde bij een toneelvereniging. Daar leerde ze de liefde voor het vak kennen. Iets máken met je handen. Iets maken uit niets. Geweldig vindt ze het.

Toen haar moeder ging zingen bij Theaterkoor Music for All, bezocht Henny natuurlijk de voorstellingen. Het koor speelde destijds ‘tussen de gordijnen’ en wat Henny miste was een achtergrond, een decor. En zo is het begonnen.

En nu is ze al ruim 13 jaar de vaste decorbouwer bij ons koor. Al zeven voorstellingen werden door haar van prachtige decors en rekwisieten voorzien.

Een terugkerend probleem is altijd de ruimte waarin het decor moet worden gebouwd. Vaak gebruikte Henny de diverse kamers in haar eigen huis, maar sinds daar een nieuwe vloer in ligt, werd het toch wat lastig.

Een garage en een handige man

En toen was daar Marianne. Een koorlid. Met een garage en een handige man! En zo werd Sjaak betrokken bij de decorbouw.

Het klikte meteen tussen deze twee handige mensen. Net als Henny vindt Sjaak het heerlijk om met zijn handen te werken; is hij graag scheppend bezig. En net als Henny denkt hij in oplossingen, niet in problemen. Toch liggen beiden ook wel eens wakker ’s nachts, na te denken over een decorstuk of hoe ze iets op een handige manier kunnen fiksen.

En dat het zo goedkoop mogelijk moet, dat is bij beiden ook aangeboren.
“Als het grof vuil aan de weg staat, moet ik me echt inhouden om niet van alles mee naar huis te slepen”, vertelt Henny. Sjaak lacht erom, want hij herkent dit wel. “Je wilt niet weten wat mensen allemaal weg gooien. Vaak zitten daar nog heel goede spullen tussen. Maar ja, waar laat je het allemaal?”
Niet in de bewuste garage in ieder geval, want die staat op dit moment vol met het decor voor de nieuwe voorstelling.

Het beste resultaat

Manje

Koorlid Manje, is daar druk bezig een aantal spijlen van verf te ontdoen. Die spijlen had hij nog op zolder liggen, maar de kleur verf past niet bij de rest van het decor. Veel werk? Ja, dat wel, maar ze hebben alles over voor het beste resultaat.

“Ben je klaar met je vragen?”, vraagt Henny. Ze wil graag weer door met schuren en schaven, met bouwen.

Ook Sjaak zit op het puntje van zijn stoel en heeft weinig geduld voor een interview. “Zet er ook nog even in dat koorlid Anneke, net als Manje, ook vaak komt helpen. En dat we heel blij zijn met hun hulp!”

En weg zijn ze. De garage weer in!

 

Benieuwd naar het resultaat? Reserveer hier je tickets voor de voorstelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s