Interview met Christan Grotenbreg

Christan sax
Christan is sinds een aantal jaren de dirigent en pianist van ons koor, maar daar houdt het niet mee op; hij componeert ook veel van onze koorstukken, zowel tekst als muziek.

Toppunt van leukigheid

Christan heeft de afgelopen weken veel geschreven, arrangementen gemaakt, optredens begeleid, les gegeven op de Musical Academie in Arnhem en voor Music for All een orkestband gemaakt voor het nummer Walter; een van de koorstukken voor de voorstelling ‘Recht van spreken’.  Er is veel variatie in zijn werkzaamheden, maar het ‘toppunt van leukigheid’ is toch wel thuis in zijn studio stukken schrijven en inspelen. Live spelen is ook geweldig, maar dat geeft een heel ander soort druk. Dat heeft hij vooral nodig om te pieken, om alert te blijven.

 Klassieke ondertoon

Als Christan een stuk wil schrijven, bijvoorbeeld voor onze voorstelling, probeert hij zich in te leven in het personage. Daarna gaat hij muziekstijlen beluisteren en nadenken, onderweg in de auto motiefjes bedenken en daarna, in de studio, komt er ‘bijna vanzelf’ een tekstje. Symboliek, het spel van woorden, daar houdt hij van.  Soms is er een eerste regel in een bepaalde sfeer, daar gaat hij dan op door. Christan wordt ook geïnspireerd door klassieke componisten. Veel van zijn muziek heeft een klassieke ondertoon. Dit komt  voort uit zijn jeugd en natuurlijk door zijn muziekstudie. Naarmate hij ouder wordt gaat Christan meer houden van klassieke muziek. Poëtische muziek met emoties vindt hij ook prettig. Hij gaat contrasten niet uit de weg.

Een veilige omgeving

Hij vindt het soms moeilijk om ‘voor’ het koor te staan. Eigenlijk wil hij er liever tussen staan, maar dat werkt niet. Vanuit enthousiasme en perfectionisme wil Christan dat het op zijn manier gebeuren gaat. Hij wil graag één zijn met het koor, maar ook overbrengen wat hij met het stuk voor ogen heeft. Christan vindt veiligheid heel belangrijk bij ons koor. De koorleden moeten zich vrij voelen om te uiten wat ze vinden en willen. Hij wil het iedereen naar de zin maken. Al moet er natuurlijk wel een productie op de planken komen.

Stevige kost met luchtige tussendoortjes voor een hongerig publiek

In de toekomst wil Christan graag zelf een stuk schrijven. Zelf schrijven dwingt om creatief te zijn. Maar de komende periode gaan we hard aan het werk met ‘Recht van spreken’. Dit wordt een voorstelling die iedereen echt moet gaan zien. Je krijgt een kijkje in een ogenschijnlijk doorsnee gezin, waarin alle personages een bijzondere ontwikkeling doormaken. Het concept is bedacht door Wim Sanderse die ook het script heeft geschreven. Teksten en muziek zijn naadloos met elkaar verbonden en nemen je mee in een adembenemende rechtszaak. Geen voorstelling met vrolijke danspasjes, maar een pittig familiedrama waarbij de toeschouwer actief gaat meedenken en oordelen. Stevige kost met luchtige tussendoortjes voor een hongerig publiek.

Christan, bedankt voor dit boeiende gesprek.

Irene Roodhuizen (koorlid)

Tickets via deze link of aan de zaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s