Artikel uit De Gelderlander

Vlak voor onze eerste twee voorstellingen van Recht van Spreken zijn we geïnterviewd door journalist Henk Aalbers uit Dieren voor een artikel in De Gelderlander. Te leuk om niet nog eens te delen.

RH_10032016_05

Foto: Rolf Hensel

Bizar familiedrama dat ook herkenning biedt

DIEREN Zonder te overdrijven kan theaterkoor Music for All beloven dat zijn publiek binnenkort iets te zien krijgt dat nog nóóit is vertoond. Want ‘Recht van Spreken’ is een volledig nieuw stuk. En ook nog eens van eigen makelij.

Een stevig familiedrama met luchtige tussendoortjes zou je het stuk kunnen noemen dat het Dierense Music for All vier keer opvoert in de schouwburgzaal van Theothorne in Dieren.  Het handelt over een gezin waarvan de vader zich langdurig heeft opgesloten in een van de kamers van het huis. Zijn vrouw en de butler Walter zijn zijn huisgenoten. De twee kinderen des huizes klagen hun vader aan voor de ongelukkige jeugd die hij hen heeft bezorgd. Daarna volgt een gecompliceerde rechtszaak, waarin het koor de rol van jury vertolkt. Het publiek krijgt zo een kijkje in de geschiedenis van het bijzondere gezin.

,,Er was een beperkt aantal tekstrollen in het script van onze regisseur Wim Sanderse. Dus de vraag was wat de rol van het koor zou zijn. We hebben ervoor gekozen het koor jury te laten zijn, zoals je die in de Amerikaanse rechtspraak tegenkomt”, legt Christan Grotenbreg uit. Hij schreef de muziek en de liedteksten voor ‘Recht van Spreken’. Zowel Grotenbreg als Sanderse vindt het het leukst om geheel nieuwe voorstellingen te creëren. Dat biedt volgens beiden veel meer uitdaging dan kiezen voor een (over)bekend stuk. ,,Ik leg de lat graag hoog”, zegt Sanderse. Grotenbreg denkt er niet anders over. Zowel zijn liedteksten als melodieën zijn behoorlijk pittig en dus uitdagend, heeft het koor ervaren.  Het koor wordt tijdens de voorstellingen begeleid door een combo, waarvan ook Grotenbreg, op de vleugel, deel uitmaakt.

Wie enige tijd in het bijzijn verkeert van de hoofdrolspelers merkt dat er met heel veel enthousiasme over het stuk wordt gesproken. ,,We zijn er een heel jaar mee bezig geweest. Elke week met het hele koor repeteren en daarnaast drie hele zondagen. En met de 7 hoofdrolspelers vaak nog extra”, zegt een van hen met een blij gezicht.

De inhoud van het stuk heeft ook bij de koorleden het een en ander  losgemaakt. Want hoewel het handelt over een  nogal vreemd gezin, is er veel herkenning als het gaat om familieverhoudingen.  Het publiek zal dat ook ervaren, zo wordt door de makers verondersteld.

Theaterkoor Music for All met ‘Recht van Spreken’ in de schouwburgzaal van Theothorne in Dieren. Avondvoorstelling nog op 1 april (20.00 uur), middagvoorstelling op 3 april (14.30 uur).

Kaarten via deze link of aan de zaal vanaf een uur voor de voorstelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s